Mithat Yurdakul / Ankara – Çalışma koşullarından dolayı sürekli tartışma konusu olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçecek. Hazırlanan taslak genelgeye göre, mevsimlik işçilerin geçici yerleşim alanları için devlet arazileri öncelikli olarak kullanılacak. Mevsimlik işçilerin geçici yerleşim alanları; hijyen ve güvenliği sağlayacak şekilde belirlenecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, geçici yerleşim alanlarının güvenliğini sağlamak için görevlendirilebilecek.
Genelge için hazırlanan taslağa göre, mevsimlik tarım işçisi tanımı, gezici işçileri de kapsayarak genişletilecek. Mevsimlik işçilerin geçici yerleşim alanları için öncelikle Hazine taşınmazları kullanılacak. Mevsimlik işçilerin geçici yerleşim alanları; barınma, altyapı, hijyen, güvenlik gibi unsurları kapsayacak şekilde belirlenecek. Çarşı ve mahalle bekçileri, geçici yerleşim alanlarının güvenliğini sağlamak için görevlendirilebilecek.
‘Çocuk işçi’ önlemi
Mevsimlik tarım işçiliğinde çocuk işçiliğinin engellenmesi için farkındalık çalışmaları, eğitim programları, denetimler yapılacak. Geçici yerleşim alanlarını denetlemek, sosyal hizmetler sunmak, çocuk işçiliği ile mücadele etmek gibi görevler, Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Tarım işçilerinin çalışma izinleri ve belgeleri ise alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca denetlenecek. Geçici yerleşim alanlarının sürekli ikamete dönüşmemesi için tedbir alınacak. Tarım işçilerini yönlendiren aracıların belgelendirilmesi sağlanarak, kaçak iş aracılarının işçi temin etmelerinin önlenmesi sağlanacak.
İşçi bilgileri sisteme girecek
Mevsimlik işçilere sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin bilgilerin, Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılması zorunluluğu getirilerek, sağlık hizmetlerinin takibi ve değerlendirilmesi kolaylaşacak. e-Metip sistemi, tarım işçilerine ilişkin veri tabanı oluşturmak ve analiz etmek için de görev yapacak. Kolluk kuvvetlerince mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve ailelerinin bilgileri alınarak, e-METİP’e aktarılacak. Bilgilerin e-METİP’e aktarılmasında sorumluluk, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda olacak. Valiler tarafından e-METİP işlemlerinin yürütülmesi amacıyla bir koordinatör görevlendirilecek.
50.9 milyon TL çiftçiye destek
Tarım ve Orman Bakanlığı, toplamda 50 milyon 900 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, 24 milyon 877 bin 104 TL sertifikalı fidan kullanım desteği, 13 milyon 838 bin 744 TL kırsal kalkınma yatırım desteği, 11 milyon 770 bin 500 TL hayvan gen kaynakları desteği ve 413 bin 652 TL sertifikalı tohum kullanım desteği olmak üzere toplamda 50 milyon 900 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağı duyuruldu.